Vice President Mike Pence: ”USA står med Israel idag, imorgon och för alltid”

Publicerat 2018/03/12

Utdrag från AIPAC-talet av VP Mike Pence 2018 (5/3)

”Ikväll skickar jag hälsningar från en vän och en stor vän till staten Israel, den mest pro-life, den mest pro-Israel presidenten i amerikansk historia, 45:e presidenten i USA, jag skickar hälsningar från president Donald Trump. Tack vare presidentens ledning har alliansen mellan USA och Israel aldrig varit starkare, vänskapen mellan våra folk har aldrig varit djupare. Och jag står inför dig idag för hans räkning för att förmedla ett enkelt budskap: USA står med Israel idag, imorgon och för alltid.

President Trump lovade att stå upp för staten Israel och mot antisemitismen på världsscenen och med ambassadör Nikki Haleys arbete är FN:s slag mot israelerna i FN över. Medan varje president under de senaste två decennierna har lovat att erkänna Israels huvudstad så gjorde president Trump mer än att lova, han levererade. Och det var min stora ära att i januari i år att vara den första vice presidenten i USA att tala inför Knesset i Jerusalem, Israels huvudstad. Som presidenten sa när han erkände Jerusalem som Israels huvudstad; ”vi erkände äntligen det uppenbara.” Staten Israel har kallat Jerusalem sätet för sin regering sedan dess återfödelse för 70 år sedan. USA var stolta över att vara den första nationen i världen att erkänna staten Israel 1948.

Fred kommer utan tvivel att kräva kompromiss, kom dock ihåg detta: USA kommer aldrig att äventyra säkerheten för den judiska staten Israel. Vi vet att fred är möjlig eftersom historien visar att Israel har gjort de mycket svåra besluten att nå fred med sina grannar tidigare.

Iran hoppas att återskapa det forntida persiska riket under Ayatollahs moderna diktatur. Deras regering försöker att skära ut en korridor av inflytande som går genom Irak, Syrien och Libanon och skapa en obruten passage för sina arméer och dess ideologi. Bara i fjol spenderade Iran mer än US$ 4 miljarder för att uppnå sina ändamål och bistår och understödjer terroristgrupper som är vid Israels dörr och skjuter raketer.

Men faran med Iran sträcker sig mycket längre än stödet av terrorism. Som vi alla vet fortsätter regimen att utveckla avancerade ballistiska missiler som kan hota varje kvadratcentimeter av israelisk jord och alla medborgares liv. Och det katastrofala nukleära avtalet som undertecknades av den förra administrationen förhindrar inte Iran från att skaffa kärnvapen, det försenar bara den dag då den vidriga regimen kan få tillgång till världens dödligaste vapen. President Trump har uppmanat kongressen och våra europeiska allierade att vidta riktiga och varaktiga begränsningar om Irans nukleära- och ballistiska missilambitioner. Tidigare i år avstod presidenten från sanktioner för att ge våra lagstiftare och våra allierade tid att agera, det här är deras sista chans. Om inte Irans nukleära avtal omförhandlas under de närmaste månaderna kommer USA att omedelbart dra sig tillbaka från avtalet. Oavsett resultatet av dessa förhandlingar ger jag idag ett högtidligt löfte till er, till Israel och till världen att USA aldrig kommer att tillåta Iran att skaffa kärnvapen.”

Se videoinspelning »

Ambassadör Nikki Haley hos AIPAC 2018: Herr Erekat, jag kommer alltid att vara respektfull men jag kommer aldrig att ”HÅLLA KÄFTEN!” »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: