USA:s tidigarelagda ambassadflytt en konsekvens av palestiniernas respektlöshet mot USA

Publicerat 2018/02/24

USA:s ambassadflytt hade nog inte blivit av till Israels 70-årsjubileum såvida inte det palestinska ledarskapet hade visat sig vara så extremt respektlösa och ignoranta mot världens mest mäktiga nation, efter att USA tog beslutet förra året att flytta ambassaden. Det har således blivit en markering mot biståndsdiktaturerna på Västbanken och i Gaza. De uppgifter som tidigare har cirkulerat är att ambassadflytten skulle ske nån gång 2019 men nu kommer USA:s ambassadör och delar av personalen på ambassaden i Tel Aviv att installera sig i Jerusalem lagom till Israels 70-årsjubileum. Därefter kommer man i lugn och ro söka efter lämplig mark i Jerusalem för att bygga en ny ambassad.

Vi kan alla förundras över hur en ambassadflytt kan orsaka så mycket ståhej, särskilt i en brutal region som Mellanöstern där människoliv bland arabländerna inte är värda någonting överhuvudtaget. Inte heller kan en ambassadbyggnad knappast vara det mest akuta problemet eller ens ett problem i den brutala regionen. Eller ens ett erkännande att Jerusalem är Israels huvudstad då det är en historia som går tillbaka flera tusen år i tiden. Vidare har palestinierna trots allt förkastat flera riktigt bra möjligheter att få en egen stat sedan 1947 och därefter har den palestinska befolkningen manipulerats att hata judar och Israel, vilket i sig försvårar en fredsuppgörelse 2018. Ett exempel på det är de s.k. terrorlönerna som den Palestinska myndigheten (PA) betalar ut – inte ens om PA mot all förmodan skulle vilja stoppa utbetalningarna så blir det i praktiken omöjligt då utbetalningarna har stort stöd bland den palestinska civilbefolkningen. Det stödet hade aldrig varit möjligt om PA och dess föregångare istället hade förberett befolkningen på fred med Israel.

Vem vill för övrigt se muslimsk överhöghet över de mest heliga platserna i Jerusalem? Ingen med sunt förnuft – givetvis. Senaste det skedde byggde muslimerna toaletter med material från judiska begravningsplatser och kristna var starkt diskriminerade att ens kunna besöka sina heliga platser i Jerusalem. Och det finns många fler exempel över hela Mellanöstern där muslimer har överhöghet över religiösa icke-muslimska platser där minoriteten diskrimineras på olika sätt – i bästa fall. Annars förlorar de livet vilket sker regelbundet i länder som till och med Egypten. Det enda land där kristna ökar är som bekant just i Israel. I Västbanken och Gaza flyr de kristna som kan från områdena och de flyr inte från Israel utan helt enkelt från muslimska trakasserier och den Palestinska myndighetens (PA) oförmåga eller ovilja att skydda kristna och deras egendomar. SB har haft tidigare en artikel- och videoserie om detta. Vad mer ska behövas tilläggas.

USA visar – tack och lov – återigen ledarskap, integritet och ingen talar om för den nuvarande administrationen i Washington D.C. vad ska man göra eller inte göra, än mindre europeiska länder som kan tacka USA för att man idag talar sina respektive språk, istället för tyska. Än mindre diktaturer världen över. Europa bör göra som USA och flytta sina respektive ambassader omgående till Jerusalem – en fortsatt ignorans hjälper inte freden på något sätt.

USA:s regering har utan tvekan tagit väldigt illa vid sig av palestiniernas ociviliserade uppförande efter att landet förra året beslöt att ambassadflytten skulle genomföras. Det finns flera exempel på det och det senaste var när palestiniernas ”toppförhandlare” nyligen gjorde en extremt grov förolämpning mot USA:s kvinnliga FN-ambassadör och då finns det ingen anledning att inta en fortsatt ihålig, förstående attityd till det palestinska ledarskapet. Det förtjänar de inte alls och än mindre med tanke på allt amerikanskt bistånd som har regnat över det palestinska ledarskapet under årtionden – för absolut ingenting.

Hade det funnits rättvisa i världen hade det nuvarande palestinska ledarskapet ställts inför en internationell domstol för alla sina brott mot den palestinska civilbefolkningen, Israel och hur man har missbrukat internationellt bistånd – istället för att behandlas med en bisarr, oförtjänt respekt. Respekt förtjänar man och är inte gratis.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: