USA stoppar mer än 50% av biståndet till korrupta UNRWA

Publicerat 2018/01/18

FN:s ”hjälporganisation” för palestinska flyktingar, UNRWA, får enbart US$ 60 miljoner av totalt planerade US$ 125 miljoner från USA 2018. Anledningen till det är att USA kräver att en utredning görs av UNRWA avseende dess funktionalitet och finansiering.

Det bistånd som USA släpper av allt att döma under 2018 kommer enbart att gå till skolor och hälsovård, enligt USA:s UD. Beskedet kom efter Mahmoud Abbas bisarra attacker nyligen mot president Trump och tidigare har USA redan meddelat att man överväger att stoppa finansieringen till UNRWA tills palestinierna börjar fredsförhandla.

Dessutom har USA aviserat planerna på att minska biståndet till FN med US$ 285 miljoner för perioden 2018-2019 efter att FN:s generalförsamling röstade mot president Trumps Jerusalem-deklaration att Jerusalem är Israels huvudstad.

UNRWA är känt för att vara det mest korrupta FN-organet utöver att man låter t.ex. dess skolor vara incitament mot Israel, skolområden som fungerar som avfyrningsplatser för raketer och används till vapendepåer samt terrortunnlar som byggs under skolorna. UN Watch har tidigare sammanställt en 130-sidig rapport som visar 40 nya fall där lärare anställda av UNRWA i Gaza, Libanon, Jordanien och Syrien har Facebooksidor där man uppmanade till terrorism och antisemitism, förnekade Förintelsen samt hyllade Hitler.

Yair Lapid, grundare och ordförande för det israeliska partiet Yesh Atid, är en av många som skarpt har kritiserat UNRWA. Han ser organisationen som ett utslag av “vansinne” vilket han har gett några exempel på och UNRWA har till och med en egen anti-israelisk utrikespolitik som står över alla andra länders i FN.

Bl.a. har Yair Lapid ställt frågorna:

1. ”Varför har endast palestinierna ett flyktingorgan för sina egna? Vad är det som gör att de förtjänar det medan 21,5 miljoner flyktingar från Tibet, Darfur, Syrien, Irak och på andra ställen inte gör det?”,

2. ”Varför visas inte staten Israel på kartor i UNRWA:s skolor?”

3. ”Varför finns det så många Hamasmedlemmar bland de 23 000 anställda i UNRWA?”

4. ”Om du fördömer våld, varför var du då tyst när det blev klart att en byggnad tillhörande UNRWA användes som gömställe för en terrortunnel som användes för att döda tre israeliska soldater?”

Dessutom har Lapid även ställt frågan till amerikanska skattebetalare om de känner till ”att era skattemedel finansierar (UNRWA) över US$ 100 miljoner/år för detta vansinne?”

Mer information »

Mahmoud Abbas bekräftar igen sin antisemitism med ytterligare ett makabert uttalande »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: