SEB backar – tar bort israeliska företag från bojkott

SVD rapporterar idag att SEB drar in sin s.k. svarta lista över företag världen över. Med all sannolikhet beror det på den omfattande kritiken SEB fick då man gjorde politik av det hela och svartlistade även israeliska företag.

SEB vid Kungsträdgården i Stockholm
SEB vid Kungsträdgården i Stockholm

Redan när beskedet kom om SEB:s svartlistning av 40 företag så lät det extremt konstigt. Närmare 18% hade anknytning till Israel och det var många som undrade om SEB hade blivit utsatt för påtryckningar av arabstater. Utöver att bojkotta företag från den enda demokratin i Mellanöstern så sattes t.ex. franska Peugeot upp, tyska Deutsche Telekom och amerikanska Hewlett Packard (HP). Samtidigt som det gick att läsa på SEB:s egen hemsida att man har verksamheter i Kina och Ryssland som bryter mot alla tänkbara mänskliga rättigheter dagligen… Hyckleri på hög nivå med andra ord.

Inte heller blev det enklare för SEB då man inte satte upp företag på sin svarta lista där man har stora ekonomiska intressen. Inte heller de värsta miljö- och hälsobovarna eller andra oetiska företag. Hälsa handlar som bekant inte ”bara” om hur vår hälsa påverkas av miljön, utan det finns ju många livsmedel som inte är bra för hälsan i det långa loppet. Men livsmedelsföretag var undantagna från SEB:s lista då man har stora ekonomiska intressen i dem… Money speaks.

När det gäller de israeliska företagen som skulle bojkottas så måste SEB starkt ifrågasätta omdömet hos den eller de personer som pushade på för en bojkott. Till och med säkerhetsbarriären som har räddat så många liv från palestinsk terror var under några dagar ett ont ting i SEB:s ögon, då förstår man att något har slagit helt fel i bedömningen.

SVD tillHans Ek, ägaransvarig på SEB fonder: ”Vem fattade beslutet att backa?

– Det var fondbolagets styrelse som i går (fredag) eftermiddag, med stöd av ledningsgruppen och mig, beslutade sig för detta.

Är det kontroversen kring de israeliska bolagen som ligger bakom beslutet?

– Det som triggade oss att tänka om var att vår kommunikation användes i en politisk diskussion. Vi tar till oss det nu och tittar på hela vår kommunikation i sammanhanget.

Om SEB:s fonder nu kommer att köpa tillbaka eventuella tidigare innehav i de israeliska företagen – eller de andra som var med på den svarta listan – kan inte Hans Ek svara på.

– Jag har inte den informationen just nu, säger han.”

Till sist, SEB gjorde det rätta som har lagt sin svarta lista på is för tillfället. För övrigt är det svårt för banker överhuvudtaget att svartlista företag då det inte existerar någon bank i världen som är 100% etisk… Dessutom slipper SEB själva att bli bojkottade i USA där många många delstater har lagstiftning mot bojkott av Israel och gör inga affärer med företag som bojkottar Israel.

Att bojkotta israeliska företag är att bojkotta Israel som helhet då det enbart handlar om ett ställningstagande i konflikten mellan palestinier och israeler, där palestinierna vägrar att förhandla om fred.

Till SVD-artikeln »

SEB bojkottar Israel = USA bojkottar SEB »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: