Rapportsläpp: Bilden av Israel i svensk media

Publicerat 2017/04/07

– Av Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD).

Under min tid som utrikeskorrespondent slogs jag ofta av att man i den svenska debatten inte behöver vara någon supporter av den israeliska regeringspolitiken för att betraktas som pro-israelisk. Det räcker att ha ambitionen att låta båda sidor komma till tals – det räcker att exempelvis skildra situationen i Ashkelon och Sderot.

Det är uppenbart att fientligheten mot Israel är djupt rotad hos stora grupper i det svenska samhället. Efter decennier av ensidig rapportering tycks de flesta leva i föreställningen att Israel är roten till allt ont – medan palestinierna företrätts av hedervärda politiska ledare utan ansvar för övergrepp och våld. För att tydliggöra detta problem bad jag journalisten och debattören Annika Borg ta fram en rapport om hur Israel speglas i svensk media. Den presenterades på ett seminarium i Stockholm i januari.

Rapporten finns nu att ladda ner här.
*****

–> I rapporten går det bl.a. att läsa ”Det komplicerade förhållandena vad gäller mark och ägande i regionen, eller hur mycket varor som kommer in i Gaza, tycks regelmässigt utebli. Ändå kan detta inte betraktas som för rapporteringen irrelevanta fakta för att förstå situationen och skeendena. Det förhåller sig i själva verket tvärtom: Det är relevanta fakta.”

Västbanken: Konferens om ”normalisering” mellan palestinier och israeler tvingas avbrytas p.g.a. hot mot judar… (2017) » 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: