Premiärminister Benjamin Netanyahu om USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta ambassaden

Publicerat 2017/12/07

Premiärminister Netanyahu 6/12:

Detta är en historisk dag.

Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i 3 000 år.
Den har varit huvudstaden i Israel i nästan 70 år. Det var här som våra tempel stod, våra kungar regerade, våra profeter predikade.

Jerusalem har varit i fokus för våra förhoppningar, våra drömmar, våra böner under tre årtusenden. Från alla hörn av jorden längtade vårt folk att återvända till Jerusalem för att röra dess gyllene stenar, för att gå dess heliga gator.
Så det är sällsynt att kunna prata om nya och äkta milstolpar i denna stads ärorika historia. Men dagens uttalande av president Trump är ett sådant tillfälle.

Vi är djupt tacksamma till presidenten och hans modiga och rättvisa beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att förbereda öppnandet av den amerikanska ambassaden här. Detta beslut återspeglar presidentens engagemang för en gammal men varaktig sanning, att uppfylla sina löften och för att främja fred.

Presidentens beslut är ett viktigt steg mot fred, för det finns ingen fred som inte inkluderar Jerusalem som Israels huvudstad.

Jag uppmanar alla länder som söker fred att förena sig med USA genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta sina ambassader hit.

Jag delar president Trumps engagemang för att främja fred mellan Israel och alla våra grannar, inklusive palestinierna.
Detta har varit vårt mål från Israels första dag. Vi kommer fortsätta att arbeta med presidenten och hans team för att få den drömmen om fred att bli sann.

Jag vill också klargöra: det kommer inte att bli någon förändring av status quo på de heliga platserna. Israel kommer alltid säkerställa lika frihet att tillbedja för judar, kristna och muslimer.

President Trump, tack för dagens historiska beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det judiska folket och den judiska staten kommer för evigt att vara tacksamma.

Länk till video

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: