PM Netanyahu till palestinierna: ”Betala inte döden, investera i livet. Investera i fred.”

Publicerat 2018/03/06

I USA är s.k. lobbyorganisationer vanligt och som är verksamma inom alla möjliga områden, t.ex. politik och ekonomi. Uppgifterna varierar hur många lobbyister det finns men uppemot 100 000 har nämnts och är en miljardindustri. I Sverige finns det ju också lobbyorganisationer eller företag vilka arbetar med påverkansarbete som t.ex. Paues Åberg Communications, vilka har varit partners bl.a. med Handelshögskolan i Stockholm.

I USA finns t.ex. AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) och arbetar för att öka förståelsen för Israels utsatthet i dynamitburken Mellanöstern. I sin verksamhet anordnar man bl.a. en konferens som varar normalt i tre dagar och just idag avslutas AIPAC Policy Conference 2018 där ca 18 000 deltog. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade tidigare under dagen sitt tal med att tacka president Donald Trump för det historiska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att själva ambassadflytten från Tel Aviv till Jerusalem kommer att göras när Israel firar 70 år i maj månad.

Därefter nämnde PM Netanyahu bl.a. att:

  • Israels underrättelsetjänst har stoppat flera terrorattentat världen över
  • Ledande företag som t.ex. Microsoft har utvecklingscenters i Jerusalem
  • Israeliska innovationer, däribland vatten som utvinns från luften och att i Indien, där fler och fler av landets jordbrukare kan ta del av israelisk teknik vilket ökar deras inkomster
  • Israels befolkning uppgår till 1/10 av 1% av jordens totala befolkning men har hela 20% av världens investeringar inom cyberteknik

Det stora området för talet var förstås Iran. Premiärministern påpekade att ”Iran bygger ett aggressivt imperium. Syrien, Libanon, Gaza, Jemen och fler tillkommer. Nu försöker Iran bygga permanenta militärbaser i Syrien, försöker skapa en gångbro från Teheran till Medelhavet och flyttar sin armé, sitt flygvapen och sin flotta till Syrien för att kunna attackera Israel från närmare håll. De försöker också att utveckla och bygga fabriker i Syrien och Libanon för att tillverka precisionsstyrda missiler för att användas mot Israel. Jag kommer inte att låta det hända. Vi kommer inte att låta det hända. Vi måste stoppa Iran, vi kommer att stoppa Iran.” PM Netanyahu sa också att president Trump har deklarerat att USA inte heller kommer att tillåta Iran att utveckla kärnvapen och att om det nuvarande kärnavtalet med Iran inte förbättras kommer USA att lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran. PM Netanyahu betonade också det lidande som befolkningen i Iran är utsatta för, däribland tortyr av studenter.

Palestiniernas ledare Mahmoud Abbas fick också skarp kritik p.g.a. sitt stöd till terror: ”För att uppnå fred måste Abbas sluta stödja terror, han måste sluta betala terrorister för att mörda judar.”  ”Han betalar cirka US$350 miljoner per år till terrorister och deras familjer. Varje år. Det är lite mindre än 10% av den totala palestinska budgeten. Det är ett otroligt nummer.”  ”Vilket meddelande skickar det till palestinska barn? Mörda judar och bli rik.”  ”Betala inte döden, investera i livet. Investera i fred.”Bygg istället vägar, skolor, sjukhus, fabriker. Bygg liv.”

Till Aipac

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: