”Ockupationen inte grundkonflikten”

Publicerat 2014/08/18

– Av Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Utdrag

Israel har föreslagit eller godkänt förslag om att dela upp landet 1937, 1947, 1967, 2000, 2001 och 2008. Palestinierna har förkastat dem alla.

Om palestinierna till exempel hade accepterat FN:s delningsplan 1947 skulle de ha haft en egen stat. I stället förkastade palestinierna det och tillsammans med de omkringliggande arabiska nationerna attackerade de Israel med avsikt att döda alla judar.

1979 nedmonterade Israel dessutom alla sina bosättningar i Sinaiöknen, ett område som är större än Israel och fyllt med oljereserver, och gav området tillbaka till Egypten i utbyte mot fred. 2005 nedmonterade Israel även alla sina bosättningar på Gazaremsan och tömde Gaza på varenda israelisk medborgare och soldat. I gengäld fick vi inte fred utan ett område som styrs av en extremistisk islamisk terrorgrupp som endast har en avsikt – att förgöra den judiska staten och det judiska folket.

Den grundläggande orsaken till konflikten är därför inte ockupationen utan snarare det fundamentala hat som arabiska och islamistiska länder har mot att judar har sitt eget land, Israel.

Att beskriva den israelisk-palestinska konflikten så selektivt och bara utgå från 1967 och framåt visar en förenklad och ensidig verklighet som helt och hållet ignorerar konfliktens kärna och dess historia. Tyvärr är denna konflikt, ur ett palestinskt perspektiv, en religiös konflikt. Om palestinierna skulle ansett den vara en territoriell konflikt så skulle den säkert lätt ha lösts mycket tidigare. Frammarschen av extrem islamism och olika terroristorganisationer i Mellanöstern är ytterligare bevis för denna verklighet.

Fortsättning

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: