Kristet symposium i Bryssel: Specialmärkningen av israeliska varor bryter mot folkrätten?

Publicerat 2015/12/05

International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) höll ett symposium i EU-parlamentet i Bryssel den 2/12 för att uppmärksamma EU:s beslut om att specialmärka israeliska varor som tillverkas på Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem. Bland dem som deltog var fader Gabriel Naddaf från Nasaret i Israel och överrabbinen i Nederländerna, Binyomin Jacobs.

De nya riktlinjerna från EU följer inte någon logik då den internationella lagexperten, professor Avi Bell, uppmärksammade att EU begränsar Israel hur etikettera sina varor medan EU tillåter etiketter där det står ”Made in Taiwan” och ”Made in Palestine” trots att det strider emot EU:s syn på suveränitet då ingen av dem är självständiga stater.

Fader Naddaf menade att specialmärkningen är ”ytterligare ett svek mot kristna värderingar i Europa” och drabbar alla medborgare i Israel, judar som muslimer, kristna, druser och andra minoriteter. Vidare tillade han att specialmärkningen av israeliska varor är ett ”rasistiskt, antisemitiskt beslut” och att i Mellanöstern är det enbart i Israel där kristna kan leva i säkerhet och har demokratiska rättigheter.

Efter att riktlinjerna antogs i EU kallades Lars Faaborg-Andersen, EU:s ambassadör i Israel, upp till Israels UD i Jerusalem för att ta emot Israels stora besvikelse över beslutet. När märkningen genomförs kommer europeiska konsumenter kunna avgöra om produkterna – främst frukt och grönsaker – produceras i israeliska bosättningar. Enligt riktlinjerna  kommer det inte att stå ”Made in Israel” på varorna. Det finns över 200 konfliktzoner i världen men EU har enbart valt ut konflikten mellan palestinier och israeler för att märka ut varor särskilt och producerade av israeler. Därför ses EU:s beslut som rasistiskt och bekräftar bara än en gång Europas primitiva historia mot judar som fortsätter år 2015.

En konsekvens av EU:s beslut är att Israel kommer också att bli mycket selektiv gällande EU-projekt dom landet tillåter på Västbanken och Gazaremsan – projekt som för EU:s del syftar till att ha fortsatt inflytande i området. EU har många projekt på Västbanken och Gaza som är helt beroende av att Israel samarbetar med EU men det kan EU inte räkna med längre. Dessutom kommer EU:s inflytande i fredsprocessen mellan palestinier och israeler reduceras kraftigt vilket knappast kommer att märkas mycket då EU inte ställer några krav på att palestinierna återvänder till fredsförhandlingar.

Mer information »

 

Efter månader av palestinsk terror tar EU beslutet att specialmärka israeliska varor…:

Sverige sanktioneras av Israel? »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: