Israel skyddar druserna i Syrien från Islamiska staten

Publicerat 2017/03/13

I en artikel i DN 10/3 framgår det att Israel skyddar druserna nära Israels gräns från bl.a. Islamiska staten: ”Det syriska kriget närmar sig sitt slut, och Ryssland vill återta den dominans över Syrien som Sovjetunionen en gång åtnjöt. Israel säger varsågod – men på samma villkor som då: en tyst och lugn Golanfront. De senaste åren har det syriska Golan hållits av olika miliser med band till al-Qaida, IS och den syriska oppositionen. De har alla aktat sig för att irritera Israel och Israel har låtit dem vara ifred så länge de inte hotat områdets druser. Israels druser är väl representerade i Israels försvar, och så snart jihadister kommer för nära deras fränder på den syriska sidan blir de oroliga och sätter press på Jerusalem.”

Utdrag

Det är inte någon liten teknisk samordning som behövts för att undvika missförstånd under det år Ryssland flygbombat syriska städer samtidigt som Israel bombat konvojer med iranska vapen till Hizbollah-milisen strax intill.
Men den här gången finns det inga tekniska lösningar på problemet. Iran vill placera sitt revolutionsgarde och Hizbollah-milisen på Golans syriska sida – något Israel vägrar höra talas om. När Iran skickade höga Hizbollah- och gardesofficerare till området för rekognosering för snart två år sedan dödades de av en israelisk missil.

Det syriska kriget närmar sig sitt slut, och Ryssland vill återta den dominans över Syrien som Sovjetunionen en gång åtnjöt. Israel säger varsågod – men på samma villkor som då: en tyst och lugn Golanfront. De senaste åren har det syriska Golan hållits av olika miliser med band till al-Qaida, IS och den syriska oppositionen. De har alla aktat sig för att irritera Israel och Israel har låtit dem vara ifred så länge de inte hotat områdets druser. Israels druser är väl representerade i Israels försvar, och så snart jihadister kommer för nära deras fränder på den syriska sidan blir de oroliga och sätter press på Jerusalem.

För Putin blir det ett svårt beslut. Iran är Rysslands i särklass närmaste allierade, ända sedan den islamiska revolutionen 1979. Ryssland har vänt det syriska kriget till Assad-regimens fördel, men bombningarna av Syriens städer hade inte hjälpt om inte Irans och Hizbollahs soldater stupat i tusental på marken. Å andra sidan hade den ryska interventionen inte varit möjlig utan Israels – motvilliga – medgivande. Israel, som agerat fritt över regionens luftrum i decennier, accepterar att ryska luftvärnsmissiler nu täcker Libanon och att det ryska radarsystemet på den syriska basen Khmeimim ser allt som händer i Israel.

Ryssland vet att Israel skulle kunna slå ut alla de ryska vapnen i Syrien utan besvär, men det vet också att Israel sätter högt värde på sina relationer till Moskva. För Israel är det en stor fördel att den dominerande främmande makten i Syrien inte längre är dödsfienden Iran, utan en regim man kan föra dialog med.

För Israels del är det viktigaste förutom Golan att Iran inte lyckas skapa en shiitisk korridor fram till Medelhavet och upprätta en egen hamn där.
– Iran, vars regeringspolitik är att utplåna Israel, får inte upprätta egna baser i Syrien. Det är mitt intryck att president Putin har förståelse för vår position, sade Netanyahu efter mötet.

Iran har på sistone, i hopp om att omvärlden inte ska reagera, börjat utprova en medeldistansrobot som kan nå Israel men inte Europa. Netanyahu, under sina samtal med Donald Trump, vädjar enträget om återupptagna amerikanska sanktioner mot Irans ballistiska program.

Fortsättning »

Magnus Norell, terrorexpert: Häkta alla som kommer hem från IS-område » 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: