Har Bulgarien sålt sig till terrororganisationen Hizbollah?

Publicerat 2018/02/19

EU-landet Bulgarien – numera unionens mest korrupta och fattiga land – har gjort en helomvändning vad det gäller terrorattentatet 2012, rapporterar Jerusalem Post. Då mördades fem israeler och en bulgarisk busschaufför samt 32 skadades i ett attentat i staden Burgas. Tidigt kunde bulgarisk polis konstatera att den libanesiska terrororganisationen Hizbollah stod bakom. Men nu, sex år senare, refereras inte längre de två misstänkta som knutna till den libanesiska terrororganisationen utan placeras istället under brottsbalken ”störning av den allmänna ordningen”… där de ses som terrorister utan anknytning till någon organisation eller vanliga kriminella. Och detta land ska vara ett medlemsland i EU – uppenbarligen finns det inga krav på att upprätthålla nån form av rättsväsende för att få vara medlem – inte ens när terrorbrott begås där människor mördas och lemlästas för livet.

Den senaste utvecklingen i Bulgarien är således helt i direkt motsättning till de bevis som kom fram direkt efter attacken 2012. Då deklarerade även landets inrikesminister att det inte rådde tvivel om att de två misstänkta var medlemmar i Hizbollah, vilket även bekräftades av efterträdaren 2013. Samma år deklarerade Bulgariens utrikesminister att landet aldrig skulle anklaga Hizbollah om det inte fanns solida bevis. Bevisen i sin tur ledde till att EU placerade Hizbollahs ”militära” del på sin terrorlista, skriver Jerusalem Post.

Under de senaste åren har Bulgarien förändrats mycket negativt. Landet är numera EU:s mest korrupta och fattiga land och ett av de högerextrema partierna, med nynazistiska kopplingar, ingår i Bulgariens regeringskoalition och har hämtat sitt namn från Joseph Goebbels nazistiska tidning Der Angriff (Attack) från tiden i Nazityskland.

Bussattacken i Burga 2012

Mer information »

Argentinsk åklagare mördad – utredde terrorattack mot judiskt center där Hizbollah var misstänkta (2015) »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: