Grekland och Ungern avvisar EU:s riktlinjer om specialmärkning av israeliska varor

Publicerat 2015/12/04

Efter Ungern blev Grekland den andra europeiska nationen att avvisa EU:s diskriminerande riktlinjer för märkning av israeliska produkter som tillverkats inom 1967-års vapenstilleståndslinje, m.a.o. på Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna. Greklands utrikesminister benämnde för övrigt nyligen Jerusalem som Israels huvudstad i samband med ett besök i Israel, enligt en israelisk diplomat, rapporterar israeliska medier. Ungern har förklarat det nya EU-direktivet som irrationellt och att det inte bidrar till en lösning på konflikten mellan palestinier och israeler. Tyskland motsatte sig också starkt att införa specialmärkningen.

Ekonomer i Israel beräknar att specialmärkningen av israeliska varor kan komma kosta landet ca 400 miljoner kr/år men det skall ställas i perspektiv av den totala handeln mellan Israel och EU som uppgår till över 250 miljarder kr/år, varav ca 110 miljarder kr är israelisk export. EU är Israels främsta handelspartner men den bakomliggande ”logiken” för märkningen kan utvecklas till att drabba israeliska företag som har t.ex. dotterbolag på Västbanken samt att märkningen kan övergå till en allmän bojkott av israeliska varor bland konsumenter i Europa.

New York Times skriver den 11/11 att israeliska banker som erbjuder bolån till israeliska husägare på Västbanken kan bli utsatta för avyttring från EU:s sida. Detaljhandelskedjor med butiker i bosättningar kan bli avstängda i praktiken på den europeiska kontinenten och israeliska tillverkare som använder delar tillverkade i fabriker på Västbanken kan bli utsatta för specialmärkning eller sanktioner. Vidare rapporterar tidningen att bosättare på Västbanken kanske inte längre kan åka till Europa utan att behöva ansöka i förväg om visum. Mer information »

Israel avbryter band med EU:s organ som är involverade i fredsprocessen efter EU:s nya riktlinjer om märkning av israeliska varor:

Bojkott av judar 1933 vs. 2015 »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: