Franska premiärministern fördömer BDS – klingar falskt

Publicerat 2015/12/22

– Frankrike har varit ledande i EU att vilja specialmärka judiska varor från Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem – just det som BDS bl.a. har arbetat för.

Israeliskt vin är bland de varor som kommer att specialmärkas enligt EU:s riktlinjer
Israeliskt vin är bland de varor som kommer att specialmärkas enligt EU:s riktlinjer

Jerusalem Post rapporterar att Frankrikes premiärminister, Manuel Valls, varnar för fenomenet att organisationer som kritiserar Israels politik använder antisemitiska aktiviteter samt fördömer BDS. Anledningen till premiärministers uttalande är att en fransk parlamentsledamot, Meyer Habib, har påpekat att BDS är verksamt i Frankrike trots lagar mot bojkotter och efterlyste därmed bättre efterlevnad av lagarna. Vidare menade Habid att bojkott skapar en atmosfär av hat i Frankrike och pekade också på att terrorist attackerade en judisk mataffär i januari tidigare i år vilket lämnade fyra mördade judar. Den franske premiärministerns svar till Habid klingar dock falskt eftersom Frankrike har varit ledande i EU att vilja specialmärka judiska varor från Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem. En specialmärkning som mycket väl kan leda till en större allmän bojkott av israeliska varor, med långt större skada än vad den rasistiska bojkottarrörelsen BDS hade hoppats kunna åstadkomma.

Det råder, i bästa fall, ett intellektuellt haveri bland de EU-länder som försvarar specialmärkning av israeliska (läs judiska) varor från Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem. Alla kan ställa sig en enkel fråga: Av världens alla konflikter (lär vara ett par hundra!) så väljer EU ut enbart konflikten mellan palestinier och israeler till palestiniernas/arabernas fördel. Hur opartiskt är det? Det är förstås inte opartiskt och än mindre fredsvänligt. Europa har ju en ytterst mörk historia gentemot judarna och av den anledningen är det inte förvånande att européer försöker stämpla judiska varor – särbehandlingen är helt i linje med Europas antisemitism sedan 2 000 år tillbaka.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterar EU:s märkning av israeliska varor:

Det går att förstå att Europa har starka ekonomiska intressen i arab- och muslimvärlden och som av naturliga skäl ska bevakas. Däremot måste en gräns placeras någonstans och att välja ut Mellanösterns enda liberala och demokratiska stat, Israel, för sin hycklande politik är att gå långt över gränsen. Märkningen av israeliska varor är vad arabvärlden vill – allt som är möjligt att svartmåla Israel är helt ok enligt dem. Då framstår ju Israel på något sätt boven i Mellanöstern istället för alla arabländers våldsamma brott mot sina respektive befolkningar.

Specialmärkning 2015/2016 är i praktiken en svartlistning – det handlar inte om att kunden ska få lättare att välja varor eller inte. Hade det varit så varför är övrig specialmärkning obefintlig?

Trots EU:s hycklande politik gentemot värstingstater i Mellanöstern så är det bara att konstatera att den europeiska kontinenten lever i skräck just för terrorism importerad från Mellanöstern och som inte har något att göra med Israel. Det är enbart vad Europa står för som gör kontinenten intressant för islamistisk terror. Att EU då väljer ut Israel – som själva kämpar mot islamistisk terror – som en slagpåse för en oseriös politik gör att det känns väldigt oroväckande med europeiska politiker som saknar omdöme och kanske inte har gjort sig fria ännu från antisemitism.

Senatorer i USA uppmanar EU att häva riktlinjer för märkning av israeliska produkter »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: