Ambassadör Nikki Haley hos AIPAC: Herr Erekat, jag kommer alltid att vara respektfull men jag kommer aldrig att ”HÅLLA KÄFTEN!”

Publicerat 2018/03/08

Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, fick minst sagt ett VARMT MOTTAGANDE på 2018 års AIPAC-konferens i veckan. Nedan följer delar av Haleys tal.

Utdrag

Någon av er har kanske hört att den högsta palestinska förhandlaren Saeb Erekat nyligen hade ett råd till mig, och det var att jag skulle ”HÅLLA KÄFTEN!” Herr Erekat, jag kommer alltid att vara respektfull men jag kommer aldrig att ”HÅLLA KÄFTEN!”

Som många av er vet är UNESCO ett av FN:s organ som tillämpar den värsta formen att vara emot Israel. Bland många löjeväckande saker försöker UNESCO att förändra forntida historia. UNESCO förklarade nyligen en av judendomens mest heligaste platser, Patriarkernas grav, som ett palestinskt världsarv vilket behöver skyddas från Israel… Det fick räcka. Efter 10 månader av denna administration drog sig USA ur UNESCO.

Det fanns en sak som jag visste innan jag kom till FN. Som de flesta amerikaner kände jag till vilken huvudstad Israel har. För att vara tydligare visste jag att Jerusalem var, är och kommer alltid att vara huvudstad för Israel. Vårt ambassad-beslut orsakade en liten störning i FN… I Säkerhetsrådet, nästan ett år efter att USA skamligt avstod från att rösta när rådet attackerade Israel med resolution 2334, hade jag den stora äran att lägga min första amerikanska veto… mot Jerusalem-omröstningen och jag måste säga att jag kände mig ganska bra… nästkommande vecka togs Jerusalem upp inför FN:s generalförsamling. Vi förlorade den omröstningen men till många överraskning vägrade 65 länder att gå emot oss. I den långa historien om FN:s orättvisa mot Israel är det ett uppseendeväckande resultat. Vi glömmer inte den omröstningen. Som jag sa vid tiden för omröstningen tog vi namn (på dem som röstade för och emot USA).

Vissa anklagar oss för att favorisera Israel. Först och främst är det inte fel att visa favoritism till en allierad. Det är vad att vara allierad handlar om. Men det handlar inte egentligen om favoritism. I allt vi gör, oavsett om det är ambassad-beslutet, UNESCO eller vad vi gör med UNWRA, är vårt förhållningssätt till Israel starkt förbunden med en generell tanke och tanken som går igenom allt är det enkla konceptet att Israel måste behandlas som vilket annat normalt land som helst. Det kan inte vara så att FN – en organisation med 193 länder – tillbringar hälften av tiden att attackera endast ett land. Vi kommer inte acceptera det längre. Och vet du vad? Den kravet är faktiskt ett fredskrav.

FN-bias mot Israel har länge underminerat fred genom att uppmuntra en illusion att Israel helt enkelt kommer att gå under. Israel kommer inte att gå under. När världen erkänner det blir fred möjlig. Det blir möjligt eftersom alla sidor kommer att hantera realiteter, inte fantasier, och när vi hanterar verkligheten kan rimliga förhandlade kompromisser råda över absoluta krav.

Till AIPAC »

PM Netanyahu till palestinierna vid sitt tal hos AIPAC 2018: ”Betala inte döden, investera i livet. Investera i fred.” »

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail Tags: